Naamloos

Vuurwapens in de VS

Regelmatig schrikken we van het bericht dat één of twee jonge mannen in de VS op een school of op een andere plaats hun wapens leegschieten op jonge medeburgers. Nederland en Noorwegen hebben ook hun portie gehad. Vuurwapens zijn gevaarlijk. Verbieden dus?

Even wat feiten: volgens het Amerikaanse Bureau voor Statistiek (us stats). vallen er jaarlijks tussen de negen en tien duizend doden door vuurwapens (periode 2002-2009). Het totale aantal dodelijke slachtoffers van geweld ligt rond de 13 tot 14 duizend. De meeste slachtoffers vallen dus door vuurwapens. Het zijn er bijna 30 per dag. In Nederland gingen in 2011 164 mensen dood door geweld, waarvan 35% van vuurwapens. Dat zijn 57 slachtoffers van vuurwapens. (CBS). De VS is 18,5 maal groter dan Nederland, gelet op het aantal inwoners. Was Nederland net zo groot als de VS, dan zouden dat we in 2011 1000 slachtoffers hebben van vuurwapengeweld, geen 10.000.

In Nederland vielen in 2011 640 verkeersdoden. Hadden de VS er net zoveel per inwoner, dan waren dat er bijna 12 duizend. Maar in de VS zijn dat er 34 duizend. Nederland is dus in twee opzichten veiliger dan de VS: gekeken naar vuurwapendoden en gekeken naar verkeersdoden. Amerikanen zullen de auto niet afschaffen, waarom dan wel vuurwapens? Het risico te worden gedood door een vuurwapen is veel kleiner dan te worden gedood in het verkeer.

Het argument ligt echter niet in het aantal. Het aantal slachtoffers van een actie bepaalt niet de acceptatie van een actie. Het gaat om opzet, verwijtbaarheid en vermijdbaarheid.

Verkeersdoden zijn in belangrijke mate te voorkomen door goede maatregelen, zonder motorvoertuigen af te schaffen. Afschaffing van motorvoertuigen zou het land lamleggen, afschaffing van vuurwapens niet.

Maar, zegt de wapenlobby, de NRA: ‘De beste verdediging tegen een slecht mens met een wapen is een goed mens met een wapen.’ Alsof je aan de buitenkant kunt zien of iemand een slecht of een goed mens is, en of niet een ‘goed’ mens ook wel eens een ‘slecht’ mens kan worden. Vaak zegt de omgeving over een dader: het was zo’n fatsoenlijke jongen.

De oplossing van de NRA is: meer wapens, in plaats van minder. Plaats in elke school gewapende wachten. Dat is natuurlijk een ernstige vorm van uitlokking: je bindt de kat op het spek want iedere halve gare die de neiging heeft zijn wapens eens lekker leeg te schieten op mensen meldt zich natuurlijk aan voor zo’n job. Als daar te veel beveiliging staat, gaat hij naar een winkelcentrum; dus dan ook daar gewapende wachten. Dan gaat hij naar sportvelden; ook daar gewapende wachten, tot iedere Amerikaan gewapend op wacht staat op een straathoek, sportveld, winkelcentrum, school of elke andere plek waar mensen voorbijkomen.

Je moet wel hartstikke ziek zijn om zo’n maatschappij te willen.

Je kunt ook met een hamer of een mes iemand doden, zegt de NRA, dus niet het wapen is het kwaad, maar de gebruiker. Dat klopt, maar met een hamer of een mes kun je niet tientallen mensen in een paar minuten doden.

Bij een verbod op vuurwapens zullen er altijd vuurwapens in omloop blijven vooral in het criminele circuit. Je kunt dat nooit helemaal tegengaan. Maar de kans dat doorgedraaide jongens aan het moorden slaan door hun vuurwapens leeg te schieten neemt extreem af als vuurwapens verboden zijn. Kijk naar Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *